Dapur Panas : Paprik Tomyam Ayam

Bismillahirahmanirahim..Assalamualaikum..
apa khabar semua??..alhamdulillah sihat-sihat belaka na...
ok inshaAllah sis hari ni nak update resepi Paprik Tomyam Ayam..



bahan-bahan :

* bawang merah besar di cincang ( 1 biji )
* bawang putih dititik  ( 7/6 biji ) 
* ayam yang di cingcang kecil2  ( ikut anggaran berapa orang nak makan ) 
* lada kering yang sudah siap di belender (suku je atau ikutlah anggaran berapa orang nak makan)
* lada besar di hiris macam biasa ( sebiji )
* carrot  di potong bulat2 atau ikut hati( separuh )
* timun potong kotak2 (separuh )
* kobis bunga ( separuh)
* serai dititik ( 2 batang pun dah cukup )
* halia di titik ( ikut ibu jari kita )
* 2 besar sudu Sos cili
* 2 besar sudu perencah tomyam (saya guna adabi)
* 1 1/2 sudu kecik garam 
* 2 sudu kecik gula
* 3 sudu besar minyak masak
* 2 gelas air tapis

cara-caranya :
1. masukkan minyak 3 sudu besar minyak masak..tunggu sehingga panas dan masukkan lada kering.
2.dah nampak kering tumisan lada kering tu..masukkan pulak serai, bawang merah, bawang putih,        halia, lada besar tumis sekali sehingga naik baru...api kecikkan sikit..jangan sampai hangus..
3.masukkan 2 gelas air tapis dan masukkan sekali 2 sudu besar sos cili dan perencah  tomyam..gaulkan sehinggakan semua sebati.
4. masukkan pula ayam.
5. dah mengelegak masukkan semua sayur2 tu..
6. tutup dan kecikkan api sikit supaya tidak hangus.
7. masukkan 2 sudu kecik gula dan 1 1/2 sudu kecik garam.
8. gaulkan sehingga sebati ( rasa sikit kalau masin tambah gula sikit..kalau manis tambah tambah  garam )
9. dah siap dan hidangkan..

terima kasih sebab melawat blog sis ni ^_^ dah lama sis tak update..waAllhualam..selamat mencuba u oll's..



Ulasan

Catatan Popular